Blogerski rečnik: Sve što treba da znate o blogovanju

Blogging je sve popularniji način da se izrazite, delite svoje misli i interese sa svetom, i možda čak i zaradite novac.

Međutim, kada počnete da blogujete, može se pojaviti mnogo termina i pojmova kojima niste upoznati.
Kako biste vam olakšali početak u ovom svetu, pokrenuli smo ovaj „Blogerski rečnik“.

Ovaj post sadrži 50 termina koji će vam pomoći da shvatite osnovne aspekte blogginga.
Objasnićemo svaki termin u detaljnom obliku, tako da biste imali dobro osnovno znanje o tome šta predstavlja.

Nadamo se da će vam ovaj rečnik pojmova pomoći da lakše krenete u svet blogginga i da ćete brzo shvatiti kako da ostvarite svoje ciljeve.

Nastavite sa čitanjem i učite!

blogerski rečnik kockice sa slovima, olovke i knjige sa jabukom

Adresa bloga (Blog URL)

Adresa bloga, takođe poznata kao „Blog URL“, predstavlja jedinstvenu web lokaciju vašeg bloga na internetu.
Ova adresa omogućava ljudima da pristupe vašem blogu i čitaju vaše objave, a takođe je neophodna za razne druge funkcije, kao što su optimizacija za pretraživače i deljenje vašeg sadržaja na društvenim mrežama.

Kada počnete da blogujete, važno je da odaberete pravu adresu za vaš blog. To bi trebalo da bude jednostavno za pamćenje i lako da se pronadje u pretraživačima, a takođe bi trebalo da bude relevantno za tematiku vašeg bloga.

Ako koristite besplatni blog servis, kao što je Blogger ili WordPress.com, adresa vašeg bloga biće uključena u njihov domen, ali ako koristite sopstveni hosting i domen, moći ćete da odaberete bilo koju adresu koju želite.

Avatar

Avatar je slika koja se koristi kao vaš vizuelni identitet na internetu.
Ova slika se često koristi kao ikona profila na društvenim mrežama ili kao identifikacija autora na blogu.
Avatar može biti bilo šta što želite, od vaše fotografije do ilustracije, i obično je izabran kako bi odražavao vaš stil i tematiku vašeg bloga.

Kada počnete da blogujete, važno je da izaberete primeren avatar.
To bi trebalo da bude jednostavna i atraktivna slika koja će pomoći da se ljudi lako sećaju vašeg bloga i identifikuju vas kao autora. Avatar takođe može da bude u stilu vašeg bloga i u skladu sa tematikom.

Kategorije (Categories)

Kategorije, takođe poznate kao „Categories„, su način da organizujete vaše objave na blogu. Ove kategorije su poput mapa koje vam pomažu da razvrstate sadržaj na vašem blogu na različite teme.
To takođe omogućava čitaocima da lakše pronađu ono što ih zanima i bilo da žele da čitaju samo o hrani, modi ili putovanjima, to će im biti lako dostupno.

Kada kreirate kategorije za vaš blog, bitno je da ih napravite što preciznije.

Nemojte imati previše kategorija, ali takođe nemojte ih imati premalo.
Takođe, zapamtite da svaka kategorija treba da ima jasnu i preciznu opisnu oznaku, tako da vaši čitaoci znaju šta mogu da očekuju kada kliknu na nju.
Naravno, ne zaboravite da s vremena na vreme pregledate kategorije i ažurirate ih ako je potrebno, kako biste uvek bili sigurni da su relevantne za vaš blog.

Widgeti (Widgets)

Widgeti su mali softverski elementi koje možete dodati na vaš blog.
Ovi widgeti su super korisni jer vam pomažu da učinite vaš blog još privlačnijim i korisnijim za vaše čitaoce.
Od widgeta za prikazivanje najčitanijih objave, preko onih za deljenje sadržaja na društvenim mrežama, do onih za prikazivanje vaših poslednjih tweetova – postoje widgeti za sve što vam padne na pamet!

Korišćenje widgeta na vašem blogu je jednostavno.
Uglavnom, sve što morate da uradite jeste da ih dodate na svoju stranicu sa strane (sidebar) ili drugo mesto na vašem blogu.

Kada to uradite, widgeti će početi da prikazuju informacije koje ste odabrali. Možete ih konfigurisati i menjati ih kad god želite, tako da uvek možete da prilagodite vaš blog tako da odgovara vašim potrebama.

Tema (Theme)

Tema, ili šablon, je dizajn vašeg bloga.
To uključuje boje, fontove, poziciju elemenata na stranici i još mnogo toga. Postoje mnoge besplatne i plaćene teme koje možete odabrati, tako da možete pronaći onu koja odgovara vašem stilu i estetici.

Biranje teme za vaš blog može biti zabavno, ali takođe može biti i zbunjujuće. Bitno je da odaberete temu koja će dobro funkcionisati na vašem blogu, ali takođe je bitno i da odaberete temu koja će izgledati dobro i privlačno za vaše čitaoce. Istražite razne opcije, probajte nekoliko tema i birajte onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Važno je da obratite pažnju i da li plug in-ovi koje planirate da koristite rade sa odabranom temom!

blogging rečnik post fokusiran na fokus

Post

Postovi su jednostavno objave na vašem blogu.
Ovo može da uključuje tekst, slike, video i još mnogo toga. Postovi su srž vašeg bloga i to je način na koji dolazi do komunikacije između vas i vaših čitalaca.

Pisanje postova može biti zabavno i kreativno iskustvo. Bitno je da se fokusirate na kvalitet sadržaja koji želite da objavite, kao i da se potrudite da objavite sadržaje koji su zanimljivi i korisni za vaše čitaoce.
Takođe, razmislite o tome kako ćete organizovati svoje postove, kako biste omogućili svojim čitaocima da lako pronađu ono što ih zanima. Razmislite o kategorijama i tagovima.

Pingback

Pingback je funkcija koja vam omogućava da primite obaveštenje kada neko linkuje vaš blog post. Ova funkcija se automatski aktivira na većini blog platformi i koristi se za razmenu linkova između blogova.

Kada neko linkuje vaš post, vaš blog će automatski poslati zahtev za pingback, koji će biti prikazan kao komentar na tom postu. To vam daje priliku da pogledate post koji vas linkuje i da eventualno odgovorite na komentar.

Trackback

Trackback je sličan pingbacku, ali se koristi za razmenu linkova između blogova na različitim platformama.
Trackback funkcija omogućava vlasniku bloga da primi obaveštenje kada neko linkuje njegov post i time mu pomaže da nadgleda svoju online prisutnost.

Međutim, u poslednje vreme trackback funkcija je manje korišćena, jer su se pojavile druge tehnologije za razmenu linkova, kao što su pingback i društvene mreže.

Označavanje (Tagging)

Označavanje ili tagging je funkcija koja vam omogućava da dodelite ključne reči svakom svojem postu.
Ovaj proces vam pomaže da organizujete sadržaj na vašem blogu i omogućava čitaocima da lako pronađu postove koji ih zanimaju.

Korišćenjem označavanja, vi možete da povećate vidljivost svog bloga u pretrazivačima i da poboljšate svoju poziciju u rezultatima pretrage.

Metakeywords

Meta keywords su ključne reči koje ste dodelili svakom svom postu ili stranici na svom blogu.
Ove reči se koriste u procesu optimizacije za pretraživače i pomažu pretrazivačima da shvate o čemu se radi na vašem blogu.

Meta keywords se neće videti na vašem blogu, već će biti dostupni samo pretrazivačima. Zbog toga, važno je da koristite relevantne i značajne meta keywords da biste poboljšali svoju poziciju u rezultatima pretrage.

blogging rečnik Choose your words scrabble

Spam komentari (Spam Comments)

Spam komentari su neželjeni komentari koje neki korisnici šalju na blogove sa ciljem da promovišu svoje proizvode, usluge ili sajtove.
Ovi komentari često nisu relevantni za temu objave i često sadrže poveznice koje vode ka neželjenim sajtovima.

Blogeri često koriste pluginove za filtriranje spam komentara kako bi ih automatski blokirali ili prebacivali u poseban folder za pregled.Spam komentari nisu samo neugodni, već takođe mogu imati negativan uticaj na SEO bloga.

Pretraživači poput Google-a ne vole sajtove sa velikim brojem spam komentara i mogu sniziti rangiranje sajta u rezultatima pretrage.
Zato je važno da blogeri često proveravaju i brišu spam komentare kako bi zaštitili svoj blog i poboljšali njegovu vidljivost u pretraživačima.

Metaopis (Meta Description)

Meta opis je kratak tekst koji opisuje sadržaj vašeg bloga ili stranice.
On se prikazuje u rezultatima pretrage, i omogućava potencijalnim korisnicima da vide šta se nalazi na stranici pre nego kliknu na nju.
Meta opis se koristi kao alat za poboljšanje SEO-a, jer on može pomoći da se stranica rangira bolje na rezultatima pretrage.

U pisanju meta opisa, bitno je da se napravi balans između atraktivnosti i tačnosti.
Tekst mora da privuče pažnju potencijalnih korisnika, ali takođe mora da adekvatno opiše sadržaj stranice.
Idealno, meta opis bi trebao biti kratak i jasan, a uključivati ključne reči koje se tiču stranice. Važno je da se pridržavate limita od 150-160 karaktera, jer više od toga verovatno neće biti vidljivo na pretrazi.

Promena teme (Switch Theme)

Vrlo je važno da vaš blog izgleda dobro i privlači čitaoce.
Promena teme jednostavno znači da menjate izgled svog bloga. Moguće je da ste se već našli u situaciji u kojoj ste dosadili svom trenutnom izgledu, pa ste spremni za nešto novo.

U tom slučaju, samo prebacite na novu temu i uživajte u svojim novim, svježim stilovima! Nema potrebe za brisanjem svih podataka sa svog bloga, samo kliknite na opciju „Promeni temu“ i izaberite nešto što vam se sviđa. Promena teme vrlo je jednostavna i ne zahteva veliko tehničko znanje.

Ono što je bitno je da proverite da li su svi pluginovi kompatibilni sa novom temom! Npr. Forum addonovi su prilični izbirljivi po pitanju tema, pošto formatiranje teksta ne radi sa „jednostavnijim“ temama.

Pagination

Kada imate puno sadržaja na svom blogu, može biti teško čitati sve odjednom.
Zato je tu pagination, opcija koja vam omogućava da svoj sadržaj podelite na više stranica.

Možete koristiti dugačke postove i razdvajati ih na više stranica, što će omogućiti čitaocima da lakše koriste vaš sadržaj.
Pagination takođe čini vaš sadržaj preglednijim i bolje organizovanim, što čini vaš blog još privlačnijim čitaocima.

Ovo je još jedna od taktika da duže zadržite čitaoce na blogu, a i da povećate vidljivost npr reklama.

Gravatar

Gravatar je slika koja vam omogućava da se identifikujete na mnogim različitim mestima na internetu. On predstavlja Globali Avatar.
Ako imate Gravatar, svi vaši komentari će pokazivati vašu sliku, čime ćete se učiniti više prepoznatljivim.

Ako još uvek niste registrovali svoj Gravatar, sada je pravo vreme da to uradite!

plava ruka avatar

Klikabilne slike (Clickable Images)

Nije dovoljno samo da slike na vašem blogu izgledaju lepo – one moraju da budu i funkcionalne.
To znači da će posetioci na vašem sajtu moći da kliknu na slike i pređu na još više sadržaja. Ova funkcija se može omogućiti korišćenjem linkova unutar samih slika, što je jednostavno za postavljanje u većini platformi za blogovanje.

Takođe, ako koristite slike kao deo vaše strategije za SEO, klikabilne slike će vam pomoći da privučete više posetilaca na vaš sajt i da bolje iskoristite svoj sadržaj. Ovo se obično realizuje kroz Alt tekst, o kome ćete pročitati ispod.

Jednostavno rečeno, slike sa linkovima su vaš prijatelj u stvaranju dinamičnog i interaktivnog bloga.

Alt tekst (Alt Text)

Alt tekst je tekst koji se pojavljuje u slučaju da slika na vašem sajtu nije uspešno učitana.
Ova funkcija je važna zbog dva razloga.

  • Prvo, ona pomaže posetiocima da saznaju šta se nalazi na slikama na vašem sajtu, čak i ako slika nije učitana.
  • Drugo, alt tekst je važan za SEO, jer pomaže pretraživačima da bolje razumeju sadržaj na vašem sajtu.

Stoga, kada postavljate slike na blog, ne zaboravite da unesete alt tekst. Ova „sitnica“ može imati veliki uticaj na funkcionalnost i optimizaciju vašeg bloga.
A ako želite da dodate neku dozu humora, možete čak i da iskoristite alt tekst da podstaknete smeh na licima vaših čitalaca.

SEO (Search Engine Optimization)

SEO je kao ispit za vaš blog, čistoća njegovog kodiranja, kvalitetan sadržaj i funkcionalnost.
Sve to skupa pomaže u rangiranju vašeg bloga na pretraživačima poput Google-a.

Ako želite da vaš blog bude na vrhu rezultata pretrage, onda je SEO vaš najbolji prijatelj.

Ali ne brinite, to nije matematika!
Samo malo truda i strpljenja, i vaš blog će se brzo popeti na vrh. Nije ni čudo što ljudi kažu „SEO never dies“, jer uvijek postoje novi načini na koje možete optimizirati svoj blog za pretraživače.

Ali, bitno je i da ne preterate sa optimizacijom, jer onda Google vidi da se „previše trudite“, pa budete lošije rangirani.

H1 oznaka (H1 Tag)

H1 oznaka je važan dio SEO procesa, jer ona označava naslov vašeg bloga.
Kada pretraživači kao što je Google skeniraju vaš blog, H1 oznaka im pomaže da shvate o čemu se radi u blogu.
Ako želite da vaš naslov bude vidljiv i prepoznatljiv, koristite H1 oznaku!


H1 oznaka takođe pomaže u rangiranju vašeg bloga. Što je veća „težina“ vaše H1 oznake, to će vaš blog biti više rangiran na pretraživačima. Pored „glavnog“ naslova, jako su bitni i ostali podnaslovi H2, H3, H4… pošto oni olakšavaju navigaciju i povećavaju preglednost posta.

Dakle, budite kreativni i zabavni sa svojim naslovima i koristite H1 oznaku!

Uvodni pasus (Introduction Paragraph)

Uvodni pasus je važan deo svakog bloga, jer on pomaže čitaocima da shvate o čemu se radi. To je prva stvar koju čitaoci vide, pa je važno da bude zanimljiva i da privuče pažnju.

Ali kako napraviti dobar uvodni pasus? Pa, to je lako!

Samo zamislite kao upoznajete sa čitaocima po prvi put, i recite im nešto zanimljivo o sebi i svom blogu. Ako ste zabavni i zanimljivi, čitaoci će želeti da nastave sa čitanjem vašeg bloga.
Takođe, ne zaboravite da uvodni pasus bude kratak i jasan, kako bi privukao pažnju čitalaca

hello tekst blogging oprema

Linkovi (Links)

Kada blogujete, linkovi su vaši najbolji prijatelji!
Oni vam omogućavaju da povežete svoj blog sa drugim stranicama, a time i da dajete čitaocima više informacija o temi koju pokriva vaš blog.
Možete dodati linkove u svoj tekst, ili ih postaviti kao posebne elemente, poput dugmeta.

No, budite oprezni s dodavanjem previše linkova – to može da deluje neuredno i čitaoci će možda zanemariti vaš sadržaj. Ukoliko imate nekoliko korisnih linkova, dodajte ih u završnom delu teksta ili ih smestite na drugu stranicu vašeg bloga.

Interne veze (Internal Links)

Interne veze su linkovi kojima povezujete stranice unutar svog bloga. Ovo može da bude korisno za čitaoce, jer im omogućava da lako prelaze sa jedne stranice na drugu na vašem blogu.
Takođe, interne veze pomažu da vaš blog bude optimizovan za pretraživače, jer se ti linkovi tretiraju kao poveznice unutar vašeg sajta.

Linkovi koji vam mogu biti korisni:
Kako napraviti forum?
Kako izabrati ime za sajt ili firmu?


Međutim, budite oprezni kako dodajete interne veze – previše linkova može da učini vaš blog prenapadnim.
Ukoliko dodajete interne veze, stavite ih na relevantnim mestima u članku, tako da imaju kontekst.

Eksterne veze (External Links)

Ako ste blogger, onda verovatno znate koliko su bitne eksterne veze u blog postu.
Te veze nam pomažu da pozovemo čitaoce na ostale interesantne članke, stranice ili blogove, što će pomoći u stvaranju povezanosti sa ostalim sadržajima na internetu.

Kada vaš čitalac klikne na eksternu vezu, on/ona će biti prebačeni na drugu stranicu, ali ne brinite, čitalac će se vratiti na vaš blog, ako su vam vaši sadržaji zaista zanimljivi!

Eksterne veze su kao dobri prijatelji u blog svetu, ako koristite ispravno, one će vam pomoći da se dokažete kao autoritet u svojoj niši. Eksterni linkovi koji pokazuju na vaš sajt se obično zovu Backlinks i imaju veliki uticaj na rangiranje stranice.

„Veliki igrači“ kao npr Ahrefs, skoro pa isključivo koriste Backlinks prilikom određivanja težine za rankiranje za određene reči.

Prosečna dužina čitanja (Average Reading Time)

Kada je reč o statistikama za blog, prosečna dužina čitanja je nešto što svaki blogger želi da zna.
To pokazuje koliko vremena prosečan čitalac provodi na čitanju vašeg blog posta, što nam daje informaciju o tome koliko su naši članci zanimljivi i koliko su kvalitetni.

Ukoliko je prosečna dužina čitanja visoka, to može značiti da su vaši članci zaista interesantni i zanimljivi, što znači da ćete privući i zadržati više čitalaca.

Ukoliko je prosečna dužina čitanja niska, to može značiti da vaši članci nisu dovoljno zanimljivi ili su prenaporni za čitanje, što znači da morate raditi na kvalitetu vaših blog postova.

Zapamtite, prosečna dužina čitanja je važan pokazatelj kvaliteta vašeg bloga, pa radite na njoj!

Socialne mreže (Social Networks)

Socialne mreže su nam postale deo svakodnevnog života, a za blogera su osnovni alat za promociju sadržaja i širenje publike.
Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, Reddit i druge platforme, omogućavaju blogerima da se povežu sa čitaocima, dele sadržaj i steknu nove pratioce.

Ali, čuvajte se previše velikog uključivanja u socijalne mreže! Previše vremena provedeno u „alatima za mrežno druženje“ može da vas odvrati od stvarne svrhe bloga – pisanje i objavljivanje kvalitetnog sadržaja.

Balansirajte svoje vreme i pažnju kako biste zadržali svoje čitaoce zainteresovane i u toku sa onim što imate za ponuditi!

socijalne mreže logo i deljenje

Deljenje (Sharing)

Deljenje sadržaja je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite za svoj blog.
Što više ljudi podeli vaš sadržaj, veća je šansa da će novi čitaoci naći vaš blog i postati redovni posetioci.

Podelite svoje objave na socijalnim mrežama, email listama i grupama za diskusiju relevantnim za vaš blog.

Ali, nemojte preterati deljenjem!
Ako stalno delite isti sadržaj, ljudi će prestati da ga primećuju i vaš blog će izgubiti na vrednosti.

Imajte na umu da je kvalitetniji sadržaj ono što će privući i zadržati čitaoce, a ne stalno „ponavljanje iste pesme“. Zato uvek razmislite o tome šta želite da podelite i kako će to uticati na vašu publiku.

Analitika (Analytics)

Ako želite da znate šta se dešava sa vašim blogom, analitika je ključ!
To je vaš lični kontrolni centar koji vam pokazuje koliko ljudi čita vaše objave, koliko vremena provode na vašem sajtu, koje stranice su najpopularnije i još mnogo toga.

Analitika može da vam pomogne da identifikujete tendencije i prilagodite strategiju da biste povećali posetu i zadržali publiku.

Korišćenje analitike može da bude zastrašujuće, posebno ako niste previše upoznati sa tehnologijom, ali sa malo truda i strpljenja, brzo ćete shvatiti da je sve vrlo jednostavno.

Sve što treba da uradite jeste da se prijavite na neki od besplatnih servisa kao što je Google Analytics i povežete ga sa vašim sajtom. Posle toga možete da pratite sve važne metrike i donesete odluke, koje se baziraju na podacima, o tome kako da poboljšate vaš blog.

Pretraga (Search)

Pretraga je važna za svaki blog, jer vam omogućava da pronađete informacije koje vam trebaju brzo i efikasno.
Ako želite da ljudi lako pronađu vaš blog, morate da se potrudite da ga optimizujete za pretragu.
To znači da treba da koristite odgovarajuće ključne reči, naslove i opise, kao i da se brinete o brzini učitavanja i dizajnu sajta.

Pretraga takođe igra važnu ulogu u SEO-u, tj. optimizaciji za pretraživače. Ako želite da vaš blog bude vidljiv na prvim stranicama pretraživača kada ljudi traže informacije vezane za vašu tematiku, morate da radite na SEO-u.

Postoje mnogi resursi dostupni na internetu koji vam mogu pomoći da shvatite kako da optimizujete vaš sajt za pretragu i poboljšate svoj rang na pretraživačima.

Mobilna verzija (Mobile Version)

Kad je reč o blogovanju, jedna stvar koja je neizostavna jeste da tvoj blog bude prijatan za čitanje i pristupačan svima.
Znaš šta je još bolje? Kada tvoj blog radi glatko i na svim uređajima, bilo da su to desktop računari ili pametni telefoni.
To je gde dolazi u igru „Mobilna verzija“.

Mobilna verzija tvojeg bloga je verzija koja je specijalno dizajnirana za prikaz na manjim ekranima pametnih telefona, tako da tvoji čitaoci ne moraju da scrollaju levo-desno da bi videli ceo sadržaj. Ukratko, to je verzija koja je napravljena da poboljša korisčko iskustvo na mobilnim uređajima. Ako želiš da postigneš uspešnost u svetu blogovanja, obezbedi da tvoj blog ima dobru mobilnu verziju.

Statistika je pokazala da je mnogo veći broj stranica na internetu posećen upravo sa mobilnih uređaja, tako da se i sam Google prilikom indeksiranja stranica prebacio na „mobile first“ pristup.

Sitemap

„Sitemap“ je mapa tvojeg bloga.
Da, baš kao što koristiš mapu kada želiš da odeš negde, isto tako, Google takođe koristi sitemap da bi razumeo strukturu tvog bloga i da bi saznao gde su sve tvoje stranice.

Kada se kreira sitemap, tvoje stranice se kategorizuju i povezuju u hijerarhiju, što Google-u omogućava da lako pronađe sve što traži na tvojem blogu.

Korišćenjem sitemapa, povećava se verovatnoća da će tvoj blog biti lako pronađen na Google-u, što će dovesti do većeg broja posetilaca. Ukratko, ako želiš da tvoj blog bude pronađen i razumljiv Google-u, onda je sitemap nešto što ne smeš zanemariti.

mapa i plan sajta, osoba koja planira put

XML Sitemap

Da li ste ikada čuli za karte grada, koje vam pomažu da pronađete željeni objekat?
E pa, XML Sitemap je karta vašeg bloga i pomaže pretraživačima da ga brže i lakše lociraju. Ovo je korisna stvar za vaš blog jer ćete time povećati vidljivost, što znači više poseta i više publike.

XML Sitemap omogućava pretraživačima da brzo i lako pronađu sve vaše objavljene sadržaje, tako da nećete morati da brinete o tome da li će vaši čitaoci ikada moći da pronađu ono što ste napisali. Ovo je važno jer će vam to pomoći da privučete što više čitalaca, što je, naravno, cilj svakog blogera.

Robots.txt

Ovo je vaša direktiva robotima/crawlerima koji rade za pretraživače.
Ova datoteka se koristi za davanje instrukcija pretraživačima koje stranice želite da vide, a koje ne želite.
To može biti korisno ako želite da sakrijete određene stranice, poput stranice sa neodobrenim sadržajem ili stranice za registraciju, kako se ne bi videli u rezultatima pretrage.

Ovde možete isprobati naš generator Robots.txt.

Brza indeksacija (Fast Indexing)

Brza indeksacija se odnosi na proces indeksiranja stranice ili bloga u pretraživačima, kao što su Google, Bing i dr.
Ukratko, indeksacija je proces u kojem pretraživači skeniraju vaš sadržaj i zapamte ga za buduće pretrage. To znači da će vaš sadržaj biti dostupan za pretraživanje čim se indeksira.

Da biste pomogli brzoj indeksaciji vašeg sadržaja, postoje neke stvari koje možete učiniti.

  • Prvo, koristite XML sitemap kako biste pomogli pretraživačima da lakše skeniraju vaš sadržaj.
  • Drugo, stavite važne meta-tagove na svaku stranicu, kao što su meta-opis i naslov.
  • Treće, koristite backlinkove kako biste pomogli pretraživačima da brže pronađu vaš sadržaj
  • Četvrto, manualno podnesite zahtev za indeksiranje na Google Search Console-i

Backlinkovi (Backlinks)

Backlinkovi su linkovi koje vode nazad na vaš blog ili stranicu s drugih web stranica.
Oni su važni za SEO (Search Engine Optimization) jer pomažu pretraživačima da identifikuju vašu stranicu kao relevantnu za određene ključne riječi i oblasti.

Pretraživači će uzeti u obzir kvalitetu i broj backlinkova kao važan faktor za rangiranje vaše stranice.

Kako bi dobili backlinkove:

  • Možete se obratiti drugim blogerima i tražiti da ostave linkove na njihovom blogu.
  • Takođe možete objaviti kvalitetan sadržaj koji će privući druge web stranice da vam stave link ka vašem postu.
  • Naravno, možete objavljivati gostujuće postove na drugim blogovima kako biste stvorili backlinkove za svoj blog.

Dobijanje backlinkova je nauka za sebe i treba je posebno obraditi.

Možda vam bude zanimljivo ovo kratko uputstvo (na Engleskom):
What are backlinks? How to get them?

Anchor Tekst (Anchor Text)

Anchor tekst je zapravo tekst koji se koristi za linkovanje na druge stranice.
To je ono što korisnik vidi na stranici, a kada klikne na njega, preusmjeriće ga na drugu stranicu.

Npr., ako pišete blog o putovanjima i želite linkovati na stranicu o hotelima na Zlatiboru, možete napisati „kliknite ovde za više informacija o Grand Hotel Tornik Zlatibor“ i to će biti vaš anchor tekst.

Kada je u pitanju optimizacija za pretraživače, anchor tekst igra važnu ulogu u jačanju vaše pozicije u rezultatima pretrage.
Pretraživači koriste anchor tekst kao indikator relevantnosti stranice na kojoj se link nalazi. Dakle, kada se koristi relevantan i kvalitetan anchor tekst, pomoćiće vam da poboljšate vašu poziciju u rezultatima pretrage. Slično kao i Alt Text za slike.

blogging rečnik linkovi, backlinkovi, spajalice na papiru

Indeksacija (Indexing)

Indeksacija se odnosi na proces gde se web stranice kategorišu i upisuju u bazu podataka pretraživača.
Ovaj proces omogućava pretraživačima da brzo i lako pronađu stranice koje su relevantne za korisnika.

Kada je stranica indeksirana, pretraživači će je prikazivati u rezultatima pretrage kada korisnik traži određene ključne riječi ili frazu.

S obzirom da je indeksacija važna za postizanje visokih pozicija u rezultatima pretrage, potrebno je osigurati da vaša stranica bude lako indeksirana.
To se može postići optimiziranjem metapodataka, korišćenjem XML sitemapa i održavajem sadržaja na stranici. Ako želite da vaša stranica bude brzo indeksirana, važno je da ima visok kvalitet i da je relevantna za korisnike.

PageRank

PageRank je algoritam kojeg je razvio Larry Page, jedan od osnivača Google-a.
Ovaj algoritam koristi se za određivanje važnosti web stranice i njenog položaja u rezultatima pretrage.

PageRank procjenjuje koliko je stranica važna tako što računa broj i kvalitetu linkova koji vode ka toj stranici.
PageRank je takođe i igra reči jer Page aludira i na Webstranicu (web page) i na njenog kreatora Page-a.

Ključne reči (Keywords)

Ako ste ikada bili zainteresovani za poboljšanje SEO-a vašeg bloga, sigurno ste čuli za ključne reči.
To su reči koje ljudi „unesu u google pretragu“ i koriste ih kada pretražuju internet. Na kraju, to su one reči koje mogu dovesti posetioce do vašeg sajta.

Ova reč „ključne reči“ može da se koristi u širokom kontekstu, od korišćenja u SEO strategijama do korišćenja u marketinškim kampanjama.

Dobra ideja je da sastavite listu ključnih reči koje odgovaraju sadržaju vašeg bloga i da ih koristite u naslovima, podnaslovima, meta opisima i drugim delovima vašeg sajta. To će vam pomoći da povećate svoj ranking na pretraživačima i da privučete željene posetioce.

Meta ključne reči (Meta Keywords)

Meta ključne reči su one koje se unose u „meta keywords“ tagove u HTML kodu vašeg sajta. One se često koriste kao deo SEO strategije, iako su neke pretraživačke tehnologije prestale da ih uzimaju u obzir kao značajan faktor za rangiranje.

Ipak, neki stručnjaci još uvek savetuju korišćenje meta ključnih reči kao dodatnog načina da poboljšate svoj ranking na pretraživačima.

Uz to, meta ključne reči su korisne i za ljude koji posećuju vaš sajt, jer im pomažu da shvate o čemu se radi vaš sajt i da steknu jasniju sliku o tome šta mogu očekivati.
Takođe, meta ključne reči takođe vam pomažu da se pozicionirate na relevantne pretrage, što će vam pomoći da privučete posetioce koji su zainteresovani za sadržaj na vašem sajtu.

Bounce stopa (Bounce Rate)

Ako si kreator sadržaja, postoji šansa da ćeš naići na pojam „bounce rate“.
Zvuči kao nešto što bi se dogodilo kad tvoj sadržaj bude toliko loš da čitalac ne želi da ga čita, pa odmah beži!
No, stvarnost je malo drugačija.

Bounce stopa je pokazatelj koliko često čitaoci jednostavno napuste stranicu nakon što su je jednom otvorili, bez da su imali neku dodatnu interakciju sa sajtom. Npr. Kliknuli na neki link, add to basket, uneli email u formu…

Ako je tvoj bounce rate visok, to može ukazivati na to da vaš sadržaj nije zanimljiv, da je loše formatiran ili da vaša stranica nije dobro optimizovana (sporo učitavanje, teško snalaženje, odbojan izgled…).

best rates neon sign

Izlazna stopa (Exit Rate)

Izlazna stopa slična je bounce stopi, ali se bazira na tome koliko često posetilac zapravo zatvara tvoju stranicu konkretnu kad se nalazi na njoj.
Ova stopa može da ukazuje na to koliko su vaši posetioci zadovoljni sadržajem na vašoj stranici, te koliko je verovatno da će se vratiti u budućnosti.

Naravno, neki ljudi jednostavno žele brzo da završe što su hteli na tvojoj stranici, pa će je napustiti čim budu dobili informacije koje su tražili. Međutim, ako statistika pokazuje da veliki broj korisnika ode sa vašeg sajta nakon što poseti konkretnu stranicu, to može da bude dobar pokazatelj da ta stranica ima nekih nedostataka.

A/B testiranje (A/B Testing)

A/B testiranje je metoda kojom se poredi dva ili više verzija istog sajta, landing page-a ili bilo kog drugog elemenata na sajtu kako bi se utvrdila najefikasnija verzija.

Korišćenjem A/B testiranja, blogeri i marketinški stručnjaci mogu doneti odluke na osnovu konkretnih podataka i poboljšati performanse svojih sajtova.

A/B testiranje se obično radi tako što se različite verzije stranice daju grupama korisnika i nakon toga se prate njihove reakcije i ponašanje. Na kraju, verzija sa najboljim rezultatima se koristi kao osnova za dalje optimizacije.

Opt-in forma (Opt-in Form)

Opt-in forma je forma na vašem sajtu koji korisnicima omogućava da se prijave za vašu mailing listu.
Ove forme obično sadrže polja za ime i email adresu i služe kao alat za gradnju baze korisnika koji su zainteresovani za vaš sadržaj.

Opt-in forme su veoma korisne za blogeri koji žele da razviju svoju publiku i kontaktiraju svoje čitaoce putem mejlova. Pored toga, one vam takođe omogućavaju da automatizujete proces slanja mejlova i efikasnije komunicirate sa svojom publikom.

Mailing lista (Mailing List)

Mailing lista je lista email adresa koje pripadaju korisnicima koji su se prijavili za vaš sadržaj i kojima želite da šaljete mejlove. Ove liste su uglavnom skupljene kroz Opt-in Forme koje su iznad opisane.

Ove liste se obično koriste za razne svrhe, uključujući distribuciju novosti, obaveštenja o promocijama i ponudama i slično.

Korišćenjem mailing liste, blogeri i marketinški stručnjaci mogu efikasnije komunicirati sa svojom publikom i privući nove čitaoce. Održavanje i redovno ažuriranje mailing liste takođe pomaže u izgradnji dugotrajne veze sa publikom i jačanju brenda.

Bitno je da vam liste budu up-to-date i da ukoliko ljudi ne otvaraju mailove, počnete da ih skidate sa liste, da ih ne bi spamovali neželjenim sadržajima.

Automatizacija (Automation)

Automatizacija se odnosi na proces korišćenja tehnologije i softvera za automatsko obavljanje zadataka koje inače zahtevaju ljudski trud.
Korišćenjem automatizacije, možete efikasnije obavljati monotone i repetitivne zadatke, što će vam omogućiti da se fokusirate na značajnije poslove i povećate produktivnost.

U svetu blogginga, automatizacija se može primenjivati na mnoge funkcije, uključujući zakazivanje objavljivanje sadržaja, distribuciju sadržaja na društvenim mrežama, automatsko praćenje poseta sajtu, generisanje podataka o posetiocima, slanje emailova i još mnogo toga.

Automatizacija može značajno da pomogne u povećavanju efikasnosti vašeg bloga, što vam omogućava da se fokusirate na ono što je najvažnije – stvaranje kvalitetnog sadržaja.

clock gadgets widgets, mechanism, automation

Gadžet (Gadget)

Gadžet se odnosi na malu i jednostavnu tehnološku „napravu“ koja služi za jednu ili više funkcija. U svetu blogovanja, gadgeti su često dodaci za vaš sajt koji pomažu u poboljšanju funkcionalnosti ili dodaju nove funkcije.

Primeri gadgeta uključuju:

  • provere vremenske prognoze
  • kalendare
  • rasporede
  • formulare za pretplatu na email liste
  • integraciju sa društvenim mrežama
  • i još mnogo toga.

Korišćenjem pravih gadgeta, možete da poboljšate iskustvo svojih posetilaca, povećate funkcionalnost svog sajta i pomažete u povećanju poseta i povećanju posetilaca.

Responsivnost (Responsiveness)

Responsivnost se odnosi na sposobnost web sajta da se prilagodi veličini ekrana na različitim uređajima, kao što su računari, tableti i mobilni telefoni.
Sa responsivnim dizajnom, vaš sajt će izgledati i funkcionisati savršeno na bilo kom uređaju, bez obzira na njegovu veličinu i širinu ekrana.

Ova funkcija je ključna za korisničko iskustvo i SEO, budući da mnogo ljudi koristi mobilne uređaje za pretragu interneta.

Responsivnost se postiže primenom CSS-a i HTML-a, a cilj je da se kod web stranice automatski prilagodi veličini ekrana na kojem se prikazuje.
To znači da će tekst i slike na sajtu biti dostupni u različitim veličinama, a navigacija će biti jednostavna za korišćenje na svim uređajima.
Uključivanjem responsivnog dizajna u projektovanje vašeg sajta, osiguravaćete da će vaš sadržaj biti pristupačan širokom spektru korisnika, što će povećati njihovo zadovoljstvo i vraćanje na vaš sajt.

Ciljana publika (Target audience)

Ciljana publika je grupa ljudi kojima se želite približiti i privući im pažnju putem bloga.
To su ljudi koji imaju neke specifične interese i potrebe koje se tiču sadržaja na blogu.
Razumevanje ciljane publike je ključno za uspešno blogovanje, jer će vam pomoći da stvorite sadržaj koji će ih zainteresovati i privući ih na vaš blog.

Prilikom izbora ciljne grupe, bitno je i Kako izabrati ime za sajt ili firmu?

Značajno je identifikovati ciljnu publiku, kako bi ste razumeli njihove potrebe i interese, te na osnovu toga stvorili sadržaj koji će ih zadovoljiti.

U cilju da privučete što više posetilaca, koji će se pretvoriti u lojalne čitaoce, potrebno je da znate šta njima treba i šta ih interesuje.

Featured Image

Featured Image je glavna slika koja se prikazuje na naslovnoj strani bloga ili posta, kada se članak deli na društvenim mrežama ili kada se prikazuje u rezultatima pretraživanja. To je prva stvar koju će posetioci videti, stoga je važno da bude privlačna i da odražava sadržaj članka.

Korišćenje kvalitetne slike kao Featured Image može pomoći da privučete više posetilaca na vaš blog.
Slika treba da bude relevantna za sadržaj članka i privlači pažnju, a takođe i da bude privlačna za gledanje.
Pazite na rezoluciju slike i da je dovoljno velika za prikaz na različitim uređajima.

Kontakt forma (Contact Form)

Kontakt forma je neizostavan deo svakog bloga ili sajta.
Ova funkcija omogućava posetiocima da brzo i jednostavno stupe u kontakt sa vama, kroz jednostavno popunjavanje obrasca. To je bitno za izgradnju komunikacije sa publikom, kao i za sakupljanje informacija od korisnika.

Kontakt forma može sadržati polja za unos imena, e-mail adrese, poruke, i druge informacije koje korisnik želi da pošalje.

Blogeri često koriste kontakt forme da bi sakupili povratne informacije od svojih čitalaca i time poboljšali svoj sadržaj i usluge.
Takođe, kontakt forma može poslužiti kao kanal za marketing i prodaju proizvoda, a sve to zahvaljujući direktnom kontaktu sa publikom. Uključivanjem kontakt forme na svoj blog, vi stavljate na raspolaganje svojim čitaocima jednostavan i efikasan način za komunikaciju sa vama.

zaključak, cilj ili pocetak

Zaključak

Evo, to je 50 termina koji će vam pomoći da shvatite svet blogginga!
Ovo su samo osnovni pojmovi, a kako nastavite da blogujete, susrešćete se sa još mnogo drugih termina. Važno je da učite iz svakog iskustva i da se stalno usavršavate. Srećno u svojoj blogging avanturi!

Ukoliko mislite da treba dodati još nekih pojmova, pišite nam!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *