Payoneer Srbija – Najbolji način za plaćanje i primanje novca preko granice

Payoneer je jedan od najpopularnijih sistema za plaćanje i primanje novca preko granice. To je sigurna i brza metoda za razmenu novca između različitih zemalja i valuta. Ovaj sistem se koristi širom sveta i pruža mnoge koristi korisnicima.

Payoneer srbija logo

Šta je Payoneer?

Payoneer je online platforma koja omogućava plaćanje i primanje novca preko granice.
To je alternativa tradicionalnim metodama plaćanja poput bankovnih transfera ili plaćanja kreditnom karticom.
Payoneer se koristi za razmenu novca između različitih zemalja i valuta.

Tipovi Payoneer naloga

Payoneer pruža različite vrste naloga za različite potrebe korisnika. Postoje tri glavna tipa naloga: lični, poslovni i marketinški.

  • Lični nalog: Lični nalog se koristi za plaćanje i primanje novca preko granice. Ovaj nalog se može koristiti za razmenu novca sa prijateljima i porodicom.
  • Poslovni nalog: Poslovni nalog se koristi za plaćanje i primanje novca sa poslovnim partnerima. Ovaj nalog omogućava kompanijama da razmenjuju novac sa drugim kompanijama širom sveta.
  • Marketinški nalog: Marketinški nalog se koristi za plaćanje i primanje novca sa marketinškim partnerima. Ovaj nalog omogućava influenserima i marketinškim agencijama da razmenjuju novac sa svojim partnerima.

Konkurenti Payoneer platformi

Postoje mnogi drugi sistemi za plaćanje i primanje novca preko granice, poput PayPal-a, Skrill-a i Stripe-a. Međutim, Payoneer ima neke prednosti u odnosu na ove konkurente.

Payment processor payoneer vs paypal vs skrill vs stripe. Apple pay

Payoneer ili PayPal

  • Payoneer podržava više valuta od PayPal-a.
  • Payoneer pruža fizičku karticu za plaćanje, dok PayPal ne pruža ovu opciju.
  • Payoneer ima manje provizije za plaćanje i primanje novca u odnosu na PayPal.
  • PayPal ima više godina iskustva i veću prepoznatljivost u odnosu na Payoneer, što ga čini pogodnijim za kompanije koje žele da se fokusiraju na globalnu publiku.
  • Payoneer ima više opcija za marketinške partnere, dok PayPal ima manje opcija u tom pogledu.
Možda vam bude zanimljiv i koristan i ovaj članak: Otvaranje PayPal naloga

Payoneer ili Skrill

  • Payoneer podržava više valuta od Skrill-a.
  • Payoneer pruža fizičku karticu za plaćanje, dok Skrill ne pruža ovu opciju.
  • Payoneer ima manje provizije za plaćanje i primanje novca u odnosu na Skrill.
  • Skrill ima više godina iskustva u online plaćanjima i veću prepoznatljivost u odnosu na Payoneer.
  • Payoneer ima više opcija za marketinške partnere, dok Skrill ima manje opcija u tom pogledu.

Payoneer ili Stripe

  • Payoneer podržava više valuta od Stripe-a.
  • Payoneer pruža fizičku karticu za plaćanje, dok Stripe ne pruža ovu opciju.
  • Stripe ima manje provizije za plaćanje i primanje novca u odnosu na Payoneer.
  • Stripe ima veću podršku za različite vrste plaćanja (npr. Apple Pay, Google Pay) u odnosu na Payoneer.
  • Stripe ima više godina iskustva u online plaćanjima i veću prepoznatljivost u odnosu na Payoneer.

Upotreba Payoneer kartice na bankomatima i POS terminalima

pos terminal placanje payoneer karticom

Payoneer kartica se može koristiti na svakom bankomatu koji podržava Mastercard.
Da biste podigli novac sa bankomata, potrebno je da unesete vašu karticu i PIN kod.

Provizije za podizanje novca sa bankomata variraju i detaljnije informacije možete pronaći na sajtu Payoneer-a.

Payoneer u Srbiji sa aspekta poreza na dohodak građana

Korišćenje Payoneer-a za plaćanje i primanje novca u Srbiji podleže srpskim zakonima o porezu na dohodak građana.

Prema članu 42. Zakona o porezu na dohodak građana („Sl. glasnik RS“, br. 72/2011, 99/2011 – ispr., 114/2012, 121/2012, 61/2013, 110/2013 – odluka US, 94/2014 – odluka US, 110/2014 – odluka US, 92/2015, 104/2015 i 92/2017 – odluka US), dohodak od stranih izvora podleže porezu u Srbiji ukoliko se koristi u Srbiji ili se može koristiti u Srbiji.

Korisnici Payoneer-a su dužni da prijave svoj dohodak od Payoneer transakcija nadležnom organu za porez i da platite porez na dohodak prema propisanim stopama. Ukoliko ne poštuju ova pravila, mogu biti izloženi poreznim kaznama.

Međutim, potreba za plaćanjem poreza na dohodak od Payoneer transakcija zavisi od specifičnih okolnosti svakog pojedinca i treba da se konsultuje sa stručnjakom za porez. Potrebno je da korisnici Payoneer-a provere sa nadležnim organima za porez da bi bili sigurni da su u skladu sa srpskim zakonima o porezu na dohodak građana.

Payoneer i freelance

Payoneer je odlična opcija za freelancere koji žele da plaćaju i primaju novac preko granice. On omogućava freelancerima da razmenjuju novac sa klijentima širom sveta bez bankovnih troškova i komplikacija.

Međutim, freelancere treba da uzmu u obzir provizije za korišćenje fizičke Payoneer kartice ili podizanje novca sa računa na bankomatima. Takođe, freelancere treba da poštuju srpske zakone o porezu na dohodak građana i da prijave svoj dohodak od Payoneer transakcija nadležnom organu za porez.

Freelanceri su pravni subjekti koji obavljaju delatnosti bez radnog odnosa prema zakonima Srbije. Prema Zakonu o porezu na dohodak građana („Sl. glasnik RS“, br. 72/2011, 99/2011 – ispr., 114/2012, 121/2012, 61/2013, 110/2013 – odluka US, 94/2014 – odluka US, 110/2014 – odluka US, 92/2015, 104/2015 i 92/2017 – odluka US) freelanceri su dužni da se registruju kao porezni obveznici i da prijave svoj dohodak nadležnom organu za porez.
Oni su takođe dužni da plaćaju porez na dohodak prema propisanim stopama.

Freelanceri takođe treba da provere sa nadležnim organima za porez i da se konsultuju sa stručnjakom za porez kako bi bili sigurni da su u skladu sa zakonima Srbije.

Iako postoje zakonske obaveze koje se moraju poštovati, korišćenje Payoneer-a kao načina plaćanja i primanja novca omogućava freelancerima da se lakše suoče sa izazovima međunarodnih transakcija i olakšava im poslovanje.

Payoneer Srbija – Iskustva

Payoneer ima mnoge zadovoljne korisnike u Srbiji koji su pozitivno ocenili ovaj sistem za plaćanje i primanje novca preko granice. Međutim, kao i svaki sistem, Payoneer takođe ima neke mane koje korisnici treba da uzmu u obzir.

Freelanceri u Srbiji koji koriste Payoneer ističu njegovu jednostavnost i brzinu u plaćanju i primanju novca preko granice. Jelena, freelance web dizajner iz Beograda, kaže „Payoneer mi je omogućio da lakše radim sa stranim klijentima i da izbegnem bankovne troškove i komplikacije“.

E-commerce kompanije u Srbiji takođe koriste Payoneer za plaćanje i primanje novca od stranih klijenata. „Payoneer nam omogućava da proširimo naše poslovanje sa stranim tržištima bez problema sa plaćanjem i primanjem novca“, kaže Nikola, direktor e-commerce kompanije.

Međutim, neki korisnici su isticali problem sa visokim provizijama za korišćenje fizičke Payoneer kartice ili podizanje novca sa računa na bankomatima. „Provizije su malo visoke, ali i dalje je bolje nego da se suočavam sa bankovnim troškovima“, kaže Milan, freelance programer iz Niša.

U svakom slučaju, preporuka je da korisnici Payoneer-a provere sa nadležnim organima za porez i da se konsultuju sa stručnjakom za porez kako bi bili sigurni da su u skladu sa srpskim zakonima o porezu na dohodak građana i e-commerce poslovanja.

Najčešća pitanja vezana za Payoneer

Najcesce postavljena pitanja Payoneer. Šuma sa upitnicima

Kako se registrovati za Payoneer?

Da biste se registrovali za Payoneer, morate da posetite sajt Payoneer-a i kliknete na opciju „Registruj se“.
Zatim ćete morati da popunite formular sa vašim ličnim informacijama, informacijama o vašem poslovanju i da potvrdite vašu email adresu.

Nakon što ste potvrdili vašu email adresu, vaš nalog će biti aktiviran i moći ćete da ga koristite za plaćanje i primanje novca preko granice, kao i za upotrebu Payoneer kartice.

Koji su preduslovi za registraciju na Payoneer?

Da biste se registrovali na Payoneer, morate da imate 18 godina ili više, da imate validan email, telefon i da imate važeći dokument sa fotografijom kao što je lična karta ili pasoš. Ukoliko želite da koristite Payoneer za poslovanje, morate da imate i informacije o vašem poslovanju kao što su PIB i ime preduzeća.

Koje valute podržava Payoneer?

Payoneer podržava više od 150 valuta širom sveta, što omogućava korisnicima da plaćaju i primaju novac u različitim valutama bez konverzije.
Payoneer takođe podržava konverziju valuta automatski, što olakšava proces plaćanja i primanja novca za korisnike.

Kolike su provizije za korišćenje Payoneer-a?

Provizije za korišćenje Payoneer-a variraju u zavisnosti od vrste transakcije. Na primer, korišćenje Payoneer kartice za podizanje novca sa bankomata podleže proviziji od 3%.

Međutim, plaćanje i primanje novca preko Payoneer-a je besplatno. Za detaljnije informacije o provizijama, preporučujemo da posetite sajt Payoneer-a ili da se obratite njihovom podršci za korisnike.

Da li je Payoneer siguran za korišćenje?

Payoneer koristi standardnu bankarsku sigurnost i enkripciju podataka kako bi zaštitio lične i finansijske podatke korisnika.
Osim toga, Payoneer je PCI DSS certifikovan, što znači da se pridržava standarda industrije za sigurnost kreditnih kartica.

Međutim, kao i sa svakim online sistemom plaćanja, preporučujemo da korisnici budu oprezni i da se pridržavaju sigurnosnih pravila kako bi zaštitili svoje podatke.

Da li mogu da koristim Payoneer karticu na svakom bankomatu ili pos terminalu?

Payoneer kartica je MasterCard, što znači da se može koristiti na svakom bankomatu ili pos terminalu koji podržava MasterCard.

Međutim, postoje neki bankomati ili pos terminali koji imaju limitiranu podršku za strane kartice, pa preporučujemo da proverite sa bankomatom ili pos terminalom pre nego što podignete novac ili platite nešto.

Koje su opcije za podizanje novca sa Payoneer računa?

Postoji nekoliko opcija za podizanje novca sa Payoneer računa, uključujući:

  • Podizanje novca sa bankomata sa Payoneer karticom (sa provizijom od 3%)
  • Transfer novca sa Payoneer računa na vaš bankovni račun (sa provizijom od 2%)
  • Transfer novca sa Payoneer računa na drugi Payoneer račun (besplatno)
  • Isplata direktno na PayPal račun (sa provizijom od 1%)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *