Otvaranje PayPal naloga

Šta je PayPal i zašto vam treba? Zašto uopšte napraviti PayPal nalog?

Postoji teorija koja kaže da Amazon prodaje toliko puno stvari baš zbog toga jer su učinili prodaju jednostavnom!

Ukoliko ste registrovani, imate povezanu adresu, i karticu, što treba da uradite samo prvi put, svaki naredni put klikom na buy now -> confirm, završili ste kupovinu.
Ostaje samo da čekate!

Slično je i sa PayPal-om. Nakon što napravite PayPal račun, svaki sledeći put nakon par klikova ste završili kupovinu. Isto je i kada ste na strani primaoca novca. U par klikova ćete dobiti novac na svoj nalog.

Ovaj vodič kako otvoriti PayPal račun je od suštinskog značaja za svakoga ko je nov u internet vodama ili želi brzo da počne svoj online posao.

Pošto je PayPal sad podržan od većine sajtova, možeta ga iskoristiti pri kupovini hostinga ili payment procesor prilikom nekog od vidova zarade online.

Šta je PayPal?

Američka korporacija koja upravlja globalnim online sistemom plaćanja, koju je između ostalih osnovao Elon Musk.
Ukratko, PayPal je online banka u kojoj kreirate nalog i koristite ga za primanje ili trošenje novca preko interneta.

Jedna od najvećih prednosti PayPal-a je što podatke o svojoj kartici unosite samo jednom (broj kartice, fizičku adresu, datum isteka, CCV/CVV kod) i nakon toga samo koristite svoju email adresu.

Otvaranje PayPal naloga

Jedan od uslova za dobijanje PayPal naloga je da imate kreditnu ili debitnu karticu. Mada ovo se može zaobići, ali nije preporučeno!
Tokom ovog uputstva, provešćemo vas i kroz ovu opciju.

Pratite sledeće korake da bi kreirali svoj PayPal nalog.

Posetite PayPal.com sajt

Prvi korak je svakako da odete na sajt PayPala i pokrenete proces registracije.
Tu će vam biti ponuđeno da odaberete tip naloga.

Ukoliko želite da plaćate i da povremeno primate uplate, Personal Account je sasvim dovoljan za većinu vaših potreba. Pri čemu postoji opcija da lični nalog prevedete u poslovni.

Ali ako planirate da pokrenete online posao, sa konstantnim prilivima i želite da šaljete fakture klijentima, potrebno je da odaberete Business Account.

Ukoliko PayPal primeti „sumnjive aktivnosti“ na vašem nalogu – redovne prilive, velike iznose, ponavljajuće iznose… Može se desiti da vam Personal Account bude blokiran i da morate preći na Business Account.
PayPal signup start

Unesite i verifikujte broj telefona

Nakon što ste odabrali tip PayPal naloga, potrebno je da unesete svoj broj telefona. PayPal je uveo ovaj vid dvofaktorske zaštite nakon što su otkrili da je više miliona naloga kreiranih na njihovoj platformi lažno. Tako da gledajte na ovo kao dodatni nivo vaše sigurnosti.

Nakon što unesete svoj broj telefona i potvrdite ga, dobićete SMS poruku sa kodom koji treba da unesete da bi verifikovali da je taj broj zaista vaš.

Paypal enter your phone number
PayPal verify your phone number

Unesite login podatke

Kada ste verifikovali broj telefona, potrebno je da unesete svoje LogIn podatke i fizičku adresu.

Kao još jedan vid autentifikacije, potencijalno i za praćenje poreza u nekim zemljama, potrebno je da unesete ID Type i Number.
Opcije su:
– National ID – U slučaju Srbije, to je JMBG
– Drivers License – Broj vozačke dozvole
– Passport Number – Broj pasoša

Email adresu koju unesete ćete koristiti za plaćanja i primanje uplata.
Takođe, Ime, Prezime, i u nekim scenarijima vaša fizička adresa će biti vidljiva prilikom plaćanja.
PayPal profile setup
PayPal add physical address

Potvrdite email adresu i dodajte karticu

Nakon prihvatanja User Agreement i Privacy statement, dobićete email da je vaš nalog uspešno kreiran. Potrebno je da kliknete na link u emailu kako bi potvrdili da je to zapravo vaša email adresa.

Ovaj proces slanja maila se dešava „u pozadini“, dok je sledeći korak u samoj registraciji povezivanje sa kreditnom/debitnom karticom i/ili bankovnim računom.

Trenutno je dodavanje bankovnih računa moguće samo za USA banke. Internet i Debit kartice su potpuno funkcionalne.

Ako kliknete na link u mailu i verifikujete svoj nalog, dobićete pristup svom PayPal nalogu, bez dodavanja kartice ili računa. Ovakav nalog je potpuno funkcionalan, osim što je jedini način da ga koristite za plaćanje da prvo primite uplatu od nekoga, a nakon toga koristite taj novac sa PayPal Balance.
PayPal confirm email address
PayPal link payment method

Verifikacija kreditne kartice

Za vaš PayPal nalog možete vezati jednu ili više kreditnih kartica. Za svaku je bitno da je dodatno verifikujete. Nakon što kliknete na Link a credit card, dobićete formu kao i bilo koju drugu za plaćanje karticom.

Kad unesete svoje podatke, PayPal će sa vašeg računa skinuti 1.5e kao vid verifikacije. U samom opisu transakcije ćete dobiti kod koji ćete koristiti za verifikaciju kartice. Opis će biti u formatu PP*1234CODE gde će brojevi koji će stajati umest 1234 predstavljati kod za verifikaciju.

Ukoliko primate SMS obaveštenja od banke, ovaj broj možete prepisati iz poruke, u suprotnom je potrebno da na vašem EBank nalogu vidite koji je to kod.

Nakon što je verifikacija uspešno obavljena, PayPal će vratiti rezervisani novac na vaš račun.

Video uputstvo

Ukoliko vam je tako jednostavnije, korake za kreiranje PayPal naloga, koje smo gore prikazali, možete pogledati i na ovom YouTube videu koji je Istok Pavlović kreirao sa Komercijalnom Bankom

Kako još možete koristiti svoj PayPal nalog

Osim jednostavnosti plaćanja i dodatne sigurnosti, PayPal nalog vam nudi još neke od pogodnosti. Čak i pomoću ličnog naloga moguće je da napravite vid „pretplate“ ukoliko želite da imate sajt koji nudi mesečnu članarinu. Ili ako prodajete alate ili kurseve.

Takože možete primati uplate i/ili donacije, bez da drugi imaju uvid u vašu email adresu.

Ovo svakako može vid kako podržite neke od načina zarade online. Npr. Online shop, donacije, prodaja domena…

Kreirajte PayPal.me link

PayPal.me predstavlje jedinstveni link koji kreirate, tako da drugi ljudi mogu da šalju novac na vaš PayPal nalog, a da pri tome ne znaju vašu email adresu ili broj telefona. To je adresa koja je laka za pamćenje i „pripada vama“. U našem slučaju to je PayPal.me/pokreniblog

Da biste primili novac, sve što treba da uradite je da nekome pošaljete svoj PayPal.Me link i on će vam brzo i lako prebaciti potrebna sredstva.

Kreiranje PayPal.me linka je jednostavan proces.
– U okviru vašeg profila kliknite na Get PayPal.me
– Odaberite ime linka koje je dostupno

Get PayPal.me link
Choose PayPal.me link

Dodajte dugme za plaćanje

Ovde PayPal višestruko dobija na svojoj korisnosti posebno u slučaju kada želite da se bavite online prodajom. Veliki niz jednostavno konfigurabilnih dugmića će vam omogućiti da u par klikova podesite svoju online prodavnicu ili da primate donacije.

Na pregledu podešavanja svog naloga videćete sekciju Seller Tools i u okviru nje opciju PayPal Buttons.

Listu opcija možete videti i ovde.

PayPal buttons

U zavisnosti od vaših potreba možete iskoristiti dugme mesečne pretplate, dugme za dodavanje u korpu ili dugme za jednokratnu kupovinu (ili donaciju).
Jedno takvo dugme je i ovo kojim možete nagraditi naš trud ukoliko ste nešto naučili iz ovog uputstva 😃

Iznos donacije

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *